Monday, 26 September 2011

resipi tomyam

Tomyam Campur

Barang-barang yang perlu dibeli di kedai:

- Ayam di potong kecil
- Udang
- 1 biji bawang bombay, dihiris.
- 6 batang serai, dititik
- 10 helai daun limau purut, diremuk
- 5 sudu besar bungkus kecil cili boh
- 2 sudu besar asam jawa instant
- 1/2 tin kecil tomato puree
- 1 cube pati tomyam (brand maggie)
- 2 cube pati ikan bilis (brand maggie)
- 1 cube pati ayam (brand maggie)
- 10 biji cili padi
- 5 biji cili burung
- 2 batang bunga kantan
- 3/4 kotak santan (brang harmuni)
- Sayuran seperti bunga kubis, brokoli, seleri, carrot, etc.

Cara-cara memasak:

- Sediakan semua bahan-bahan di atas.
- bahan-bahan di atas sesuai untuk makan 6 - 8 orang. jd, sediakan periuk yang sedang-sedang besar.
- tumbuk cube tomyam, cube ikan bilis, cube ayam bersama cili padi dan cili burung.
- tumis, bawang bombay sehingga sedikit kekuningan.
- masukkan, asam jawa dan kacau sehingga rata.
- tumis cili boh sehingga naik minyak.
- masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi, tumis bersama-sama serai dan bunga kantan.
- tambahkan 1/2 cawan air dan kacau sehingga rata.
- tambahkan tomato puree.
- masukkan ayam. biarkan mendidih dulu - utk memastikan sudah masak.
- tambah air secukup rasa. sekiranya mahu lebih berkuah, lebihkan.
- masukkan sayur-sayuran dan masak sehingga lembut utk dimakan.
- masukkan daun limau purut.
- masukkan udang dan masak sekejap. tidak perlu lama.
- tuangkan santan dan kacau sampai rata.
- rasa. sekiranya, kurang masin, tambahkan perasa. kalau malas mau guna garam/ajinomoto, tambah kiub bilis/ayam.

Ini gambar hasil google, tp lebih kurangla rupanya.



Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment